Privátní ambulance - K Novému dvoru 230/18 142 00 Praha 4 - Lhotka, tel.+420 244 471 643

Onychogrypóza (Onychogryposis)

03.06.2014 11:49

Definice

Onemocnění nehtového lůžka s desorganizací směru růstu nehtové ploténky a poruchou adherence k nehtovému lůžku. Klinickým obrazem je ztluštělý nehet roustoucí vertikálně k ose prstu, připomínající roh nosorožce. Onemocnění vzniká zejména po úrazech nehtového lůžka, prodělaném zánětu okostice a kosti nehtového článku prstu. Léčba je výhradně chirurgická.

Chirurgické ošetření

Ošetření spočívá v totální ablaci nehtové ploténky, revizi nehtového lůžka a pokusu o rekonstrukci. Cílem ošetření je nalézt a odstranit překážku v dopředném růstu nehtu (jizva, kostní úlomek). Pokud se překážku podaří nalézt, je pravděpodobnost obnovení dopředného růstu s kosmeticky dobrým výsledkem vysoká. Velmi často - zejména po hnisavých zánětech okostice a kosti - je nehtový komplex poškozen natolik, že rekonstrukce není možná. V takovém případě připadá v úvahu jen totální matrixectomie - kompletní odstranění zárodečné ploténky nehtu s plastikou lalokem místním. Tento výkon znamená nevratnou ztrátu nehtu na jedné straně, na druhé straně poskytuje vyřešení velmi nepříjemného a frustrujícího onemocnění. Zhodnocení vhodnosti tohoto výkonu je zodpovědný krok, při kterém by lékař měl posoudit zdravotní, ale i estetická hlediska. Patří do rukou zkušeného lékaře.

Existuje možnost náhrady nehtu?

Ano, taková možnost existuje. Zručný pedikér umí zhotovit a přiložit protézu na míru pacienta. Kosmetický výsledek je více než dobrý.

Mohu se s onychogrypózou obrátit na SIHENA?

V SIHENA Vám nabídneme chirurgickou část léčby. Doporučení a ev. vyrobení protézy svěřujeme smluvnímu pedikérovi.